• Dežurni telefon: 041 646 473

Vodokomunalni sistemi d.o.o.

V skladu s sprejetim sklepom Občinskega sveta Velike Lašče, ki je na svoji 9. redni seji z dne, 21. decembra 2023 sprejel Elaborat o oblikovanju cene storitve obvezne občinske gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo, ter o določitvi višine subvencioniranja cene vode na območju občine Velike Lašče, obveščamo vse uporabnike oskrbe s pitno vodo, da bodo z dnem 1.2.2024 pričele veljati nove cene storitev oskrbe s pitno vodo in sicer:


- Cena VODE = 2,007 EUR/ m3
- SUBVENCIJA OBČINE VELIKE LAŠČE = 0,4117 EUR/m3

- Cena VODARINE za gospodinjstva in izvajalce nepridobitnih dejavnosti = 1,595 EUR/m3
- Cena VODARINE za gospodarstvo = 2,007 EUR/m3

Vodomer  Faktor
omrežnine 
Znesek na
vodomer
mesečno 
 DN do 20  1  9,15
 DN 20-40  3  27,45
 DN 50  15  137,25
 DN 80  50  457,5

 

Vse cene so prikazane v EUR brez DDV, ki se uporabnikom obračuna po predpisani stopnji.

 

Dokument v pdf obliki

Uporabnike vodovodnih sistemov opozarjamo na možnost zmrzali vodomera in vodovodnega priključka, zato poskrbite za ustrezno toplotno zaščito in občasen pretok vode.

V zimskih mesecih se temperatura pogosto spusti pod 0 °C in tam vztraja večino dneva. Posledice nizkih zimskih temperatur se pogosto kažejo na poškodovanih vodomerih. Zmrzal je namreč najpogostejši krivec, da se vodomer pokvari – poči, zato ga je pred neugodnimi vremenskimi vplivi treba ustrezno zaščititi.

Vodokomunalni sistemi upravljamo z vodovodnim sistemom, ne moremo pa prevzeti odgovornosti za tovrstne poškodbe vodomerov, saj so le-ti v lasti uporabnikov. Stroške zamenjave v tovrstnih primerih je dolžan poravnati uporabnik sam.

Nasveti kako zaščititi vodomer in inštalacije pred zmrzaljo:

 • vodomerni jašek naj bo dovolj globok – najmanj 120 cm;
 • izolirajte pokrov in notranjost jaška;
 • z izolacijskimi materiali (penasta guma, gradbena izolacijska folija, stiropor) dodajte toplotno zaščito nad vodomer;
 • preprečite kroženje hladnega zraka v vodomernem jašku oziroma okrog inštalacij;
 • ob pojavu zmrzali zagotovite kroženje vode po inštalaciji (kubični meter vode stane manj kot popravilo vodovodne inštalacije).
 • vem uporabnikom svetujemo, da preventivno:
 • preverite objekte, v katerih nimate stalnega prebivališča in so v njih vodovodne inštalacije (npr. počitniške hišice);
 • preverite gradbišča in novogradnje, kjer dvorišča niso zaključena (če jašek ni zasut, lahko zmrzne s strani);
 • redno preverjajte stanje svojega vodomera;
 • pregledujte okolje, v katerem je vgrajen vodomer;
 • preverjate tudi ostalo napeljavo do pomožnih objektov in vrtnih pip

UPORABNIK JE ZA PORABLJENO VODO ODGOVOREN SAM

Zmrzal poškoduje tudi veliko napeljav do zunanjih vrtnih pip in pomožnih objektov (lope, garaže, gospodarska poslopja, hlevi). Pred začetkom zime uporabniki običajno zaprejo dovode do teh objektov, vendar če te napeljave pred zimo niso ustrezno zaščitene (ustrezna toplotna zaščita in/ali temeljito izpraznjenje vode iz napeljave), jih zmrzal lahko poškoduje.

V pomladanskem času, ko lastniki ponovno začnejo uporabljati napeljavo, sprva niti ne opazijo, da voda zaradi poškodbe nekontrolirano izteka. Če stanje ostane dalj časa neopaženo (na primer do naslednjega letnega popisa vodomernega števca), potem je visok račun za porabljeno vodo neizbežen. Vsak lastnik oziroma uporabnik je za porabljeno vodo, čeprav je nastala zaradi okvare, odgovoren sam.

Uporabnik je vsako okvaro na hišnem vodovodnem priključku ali obračunskem vodomeru dolžan takoj prijaviti upravljavcu vodovodnega sistema na telefonsko številko: 041/646 473 ali01/788 92 19.

Vodokomunalni sistemi d.o.o obvešča uporabnike pitne vode na vodovodnem sistemu Velike Lašče, da bo dne 23.08.2023 od 8.00 do predvidoma 12.00 ure, zaradi del na omrežju prekinjena dobava pitne vode v naselju MALE LAŠČE ( hišne številke 2, 2A, 2C, 3,61,62,63,64,65,66,67,68 in 91).

Vsem uporabnikom na tem območju se opravičujemo in jih prosimo za razumevanje.

Vse porabnike pitne vode na območju občine Velike Lašče obveščamo , da se bo v MESECU APRILU izvajal redni letni popis vodomerov.

Lastnike in uporabnike objektov naprošamo da omogočijo dostop do vodomerov, v kolikor bo vodomer nedostopen (v objektu in vas ni doma, ali pa je vodomerni jašek ali vodomerna niša nedostopna) bodo v vašem poštnem nabiralniku pustili obvestilo, da sami očitate vodomer in stanje javite do 31.4.2023 na 01/7889219 oziroma na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Hvala za razumevanje

Spletno mesto uporablja lastne analitične piškotke, da lahko spremljamo obiskanost in posledično prilagajamo in izboljšujemo vsebine. Več informacij o piškotkih najdete na tej povezavi.